Mencken, una vegada més

H.L. Mencken Ja fa estona que dura l’ofensiva dels creacionistes americans contra l’evolució de Darwin, fins el punt que ara ja és una notícia dels telediaris. Fa prop de dos anys que vaig fer un apunt sobre això, del qual m’escau reproduïr-ne un fragment, ateses les preocupants notícies sobre aquest tema:

El Baltimore Evening Sun publicava, el dia 29 de juny de 1925, el primer d’una sèrie d’articles d’Henry Louis Mencken sobre l’anomenat Judici de Scopes, contra un mestre que havia gosat explicar als seus alumnes la teoria de l’evolució de les espècies, cosa que anava contra les lleis de l’Estat de Tennessee i que va ser objecte de la pel·lícula L’herència del vent. Aquest primer article, titulat Homo Neanderthalensis era previ a l’inici del judici. La contundència del paràgraf inicial prometia un sucòs seguit de cròniques sobre aquest judici:

Tals obscenitats, com el proper judici de l’evolucionista de Tennessee, si no serveix per a altra cosa, al manco crida l’atenció de forma dramàtica, sobre el fet que la il·lustració, entre la humanitat, està distribuïda de forma molt limitada. És habitual assumir que el progrés humà afecta per un igual tothom –que fins i tot el més obtús dels humans, en aquests dies brillants, sap més que qualsevol humà del, diguem-ne, segle divuit, i que és molt més civilitzat. Aquesta assumpció és bastant errònia. Les persones de la minoria educada, sens dubte, saben més que els seus predecessors i d’alguns d’ells, per ventura, hom pot dir que són més civilitzats –encara que no m’agradaria haver de donar noms– però les grans masses de persones, àdhuc en aquesta república, són precisament al mateix lloc on eren les guardes als inicis de la història. Són ignorants, són deshonestes, són covardes, són innobles. Saben molt poc d’allò que paga la pena saber, i entre elles no hi ha cap senyal del més petit desig natural per augmentar els seus coneixements

De Mencken també en parlava en aquest altre apunt. Hi esmentava aquestes dues afirmacions seves les quals, malauradament, lluny de perdre vigència, de cada dia que passa esdevenen més i més lúcides:

Les persones no esdevenen civilitzades en proporció a la seva voluntat de creure, sinó en proporció a la seva capacitat per dubtar.

Qualsevol persona decent està avergonyida del govern sota el qual viu

He trobat la foto de Mencken aquí.

2 pensaments quant a “Mencken, una vegada més”

  1. Ostres! Deu ser que és diumenge i que tenc una mica de temps per llegir paraula per paraula els meus blogs sindicats.

    No havia sentit mai a parlar d’en Mencken però aquestes dues afirmacions que ens deixes són excel·lents. No et pots imaginar com d’identificat em sento amb elles.

    Especialment amb la segona. Ja comenaçava a dubtar de si el fet de trobar que tots els polítics que m’envolten en aquesta societat són uns impresentables era normal. De si, realment, formava part d’un moviment intel·lectual apolític extrany i desconegut.

    I ara veig que no. Que, simplement, Soc una persona decent! Moltes gràcies per fer-m’ho saber 🙂

Els comentaris estan tancats.