Una de profetes

The prophets of doom emerge every time a new technology influences language — they gathered when printing was introduced in the 15th century. (Els profetes del mal emergeixen cada vegada que una tecnologia nova influeix el llenguatge –també es varen reunir quan la impremta va ser introduïda en el segle 15)

Així de clar i així de contundent es mostra David Crystal, professor de lingüística a la Universitat de Bangor de Gales, a l’hora de criticar els que prediquen que Internet i els mòbils significaran la mort de la llengua escrita. Un argument que és emprat per aquells que s’espanten davant la suposada ruptura dels estàndards lingüístics normatius propiciat per l’ús de la missatgeria instantània i dels missatges curts entre mòbils. portada llibreCrystal assegura, a més, que ara hi ha més gent que mai que escriu precisament gràcies a aquestes tecnologies i que els seus estudis demostren un ús bastant assenyat i correcte de la llengua i que els lingüistes haurien d’estar exultants per les possibilitats que Internet ens obre a “l’exploració del poder del llenguatge escrit d’una forma creativa”. Crystal va fer aquestes afirmacions en un congrés de lingüistes i la revista Wired se’n fa ressó aquí. La recerca de Crystal també té d’altres aspectes interessants: paga la pena llegir l’article

En aquest sentit, agradi o no als profetes del mal, no deixa de ser ben il·lustratiu el llibre SMS en català de les mallorquines Caterina Canyelles i Margalida Cunill, publicat fa poc per Edicions 62 i el qual està destinat a donar “Pautes fàcils i ràpides per escriure missatges de mòbil”.

2 pensaments quant a “Una de profetes”

  1. Aquestes noies demostres que són llestes com la fam.
    Felicitats i au a fer calers per un tubo.
    L’adolescència catalanofona us ho agrairà i us compensarà l’esforç i la creativitat.

    Paral·lelament, espero que aviat tornarem a veure ABCdaris i quaderns de caligrafia als aparadors de les llibreries o com a regals per punts de supermercats.

    Sí que ens agraden els mòbils i Internet i el que te rondaré morena … però això no treu que si a l’escola primària no s’ensenya a llegir i escriure, als Instituts ja no es podrà resoldre el problema de l’alfabetització. Ni la del català ni la el castellà ni la del francès ni la de l’anglès o l’americà.

Els comentaris estan tancats.