Els somnis i (la dura) realitat

La Wikiquote d’avui, aniversari del naixement de Walt Disney, és aquesta:

If you can dream it, you can do it. Always remember that this whole thing was started with a dream and a mouse.

Walt Disney i MickeyDit altrament, Si ho pots somiar, ho pots fer. Recorda sempre que tot això va començar amb un somni i un ratolí. Efectivament, va començar amb una pel·lícula de Mickey Mouse, titulada “Steamboat Willie”, que tenia entre d’altres mèrits ser la primera que va incloure la banda sonora sincronitzada amb les animacions. Com a detall menor, resulta que tota la trama estava clarament inspirada en “Steamboat Bill Jr.”, una pel·lícula d’èxit d’aquell mateix any -1928- de Buster Keaton, que aquí va ser rebatejada per “El héroe del rio”.
Una inspiració que la inclouria clarament dins el que avui s’anomena “obra derivada” i que, gràcies a la legislació de protecció dels drets d’autors fruit pressions de Walt Disney Productions i d’altres, la convertiria en il·legal. La sort que va tenir Walt Disney que no hi hagués ningú com ell, ja que no hauria pogut construir el “tot això” de la cita, la qual hauria de ser actualitzada a una cosa com ara

Si ho pots somiar, ho pots fer, sempre i quan el departament legal d’alguna multinacional no et persegueixi perquè creu que has emprat alguna idea -per remota i petita que pugui ser- de la seva empresa.