Els sondeigs sobre l’Estatut

portada de TechnopoliAvui, que els diaris venen plens dels resultats de diversos sondeigs d’opinió sobre el projecte d’Estatut de Catalunya, resulta convenient recordar el que diu Neil Postman a la pàgina 151 de Technòpoli:

En general, els sondeigs no fan cas del que les persones saben dels temes sobre els quals se’ls pregunta. (…) imaginem-nos que pensaríem dels sondeigs si les preguntes es fessin per parelles, indicant el que les persones “creuen” i el que “saben” sobre els temes. Si se’m permet d’inventar-me unes xifres, suposem que llegim el següent: “El darrer sondeig indica que el 72% del públic americà creu que hauríem de retirar l’ajut econòmic a Nicaragua. Dels que han expressat aquesta opinió, el 28% creia que Nicaragua era a l’Àsia central, el 18% creia que era una illa prop de Nova Zelanda i el 27,4 % creia que “els africans s’han d’ajudar ells mateixos”, evidentment confonent Nicaragua amb Nigèria. És més, dels enquestats, el 61,8% no sabia que donàvem ajut econòmic a Nicaragua i el 23% no sabia què és “l’ajut econòmic”. Si els enquestadors donessin aquesta informació, el prestigi i el poder dels sondeigs es reduiria força.

La pregunta ara és, quantes de les persones que han donat la seva opinió en aquest sondeig han llegit o s’han informat, encara que només sigui un poc, sobre el contingut d’aquest projecte d’Estatut?

A què és una bona pregunta?

Referència: Postman, N. (1994). Technòpoli. Llibres de l’Índex, Barcelona.

19 pensaments quant a “Els sondeigs sobre l’Estatut”

  1. Quasi bé ninguna, suposo. Fa més d’un any que escric al respecte del projecte de nou Estatut i només he trobat indiferència.

    Ara que finalment el Parlament ha donat el vist-i-plau, tothom parla i escriu, però solsament alguns ens hem llegit els esborranys.

    Per això demano que sigui refusat a Las Cortes, per anticonstitucional.

    Podríem discutir-ho, reproduïnt articles del projecte i de la Constitución Española.

    Amb dades, enraonaments, gens de descalificacions i “soflamas”, si us plau.

  2. Maty, tu com sempre dius que ets independent, però també com sempre només fas que repetir el discurs del PP.

    Es curiós que una persona amb la teva formació s’atreveixi a discutir sobre constitucionalitat, un aspecte molt complex i sobre el que és molt fàcil opinar però molt difícil raonar. Els actuals estatuts ja fan servir termes equivalents als de nació (Astúries es constitueix en Principat i Navarra com a Regne… termes que no estan recollits a la constitució). L’únic que pot dir si un text és constitucional o no és el Tribunal Constitucional… qualsevol altra persona que ho faci no deixa de ser un bocamoll (bocazas en castellà).

  3. No és cap secret el tarannà totalment esbiaixat dels comentaris de maty arreu de la blogosfera, tots saben de quin peu calça, no sé pq hi insisteix tant

  4. al que anava.. a la majoria d’esquestes no separen els ‘insatisfets’ amb l’estatut que ho som perquè el trobem massa poca cosa, dels que estan insatisfets perquè no en voldrien cap.

    així resulta poc sòlida qualsevol conclusió que ne treguin

  5. Gràcies, al menys ara no sóc feixista, ultradretà ni “mal castalán”.

    A veure si ho entens: dels partis polítics amb representació parlamentària a Catalunya/Espanya, cap m’agrada. Motius: no tenen democràcia interna.

    La defensa de la Constitució Espanyola, del Pacte Constitucional, de les seves regles… ¿és exclusiu del PP?

    Doncs no, sóc ciutadà, i penso per mi mateix.

    A veure, solsament demano comentar els articles de l’Estatut. Uns poden defensar la seva constitucionalitat i jo la anticonstitucionalitat.

    Això és demanar massa? Qui refusa la discusió es califica ell mateix.

    Dades, enraonaments,… és el que ha fet avançar la humanitat, no les descalificacions estèrils.

    Vinga, parlem de l’Estatut. Trieu l’article vosaltres.

    O hi ha por a la discusió en obert?

  6. Maty, sempre dius el mateix ‘penso per mi mateix’… però, curiosament, repeteixes sempre fil per randa el discurs del PP. I ho fas tant malament que sempre dius el mateix discurs simultàniament al PP. Per exemple, això de de ‘sigui refusat a les corts per anticonstitucional’ ho vas començar a dir tot just després que surtís l’Acebes dient-ho.

    No hi ha cap mal en ser un fanàtic seguidor del PP… ara, si et fa vergonya reconèixer-ho per alguna raó ha de ser.

  7. no sé si ets feixista ni ultra, no he tingut estómac de seguir llegint el teu bloc, donada la quantitat de troles i falsedats que hi he trobat en 30 línies.

    No se m’acudiria discutir que ets un ciuadà i tens tot el dret a pensar el que vulguis, fins i tot pots fer el teu blog, cartes als diaris o trucades a les ràdios per explicar la teva peculiar visió del món, però se’m faria molt difícil establir un debat sense base a uns mínims punts de contacte amb la realitat.

  8. Tinc la sospita de que els redactors dels discursos del PP llegeixen el meu blog, no tinc cap culpa.

    Fa més d’un any que escric en contra de l’Estatut, quan ningú parlava. Si us plau, cerca Estatut amb el meu @N@ Escudriñador.

    Podeu cercar també: Prestige, Piqué, LSSI…

    Deixem-ho còrrer. Vinga, parlem de l’articulat i discutim. Si em demostreu que no tinc raó amb la anticonstitucionalitat ho reconeixerè públicament. Segur que alguns articles es presten a la discusió, però la majoria són clarament anticonstitucionals.

    No agrada la Constitució, doncs que es reformi, però amb el procediment establert, no mitjançant un Estatut. Crec que són paraules raonables.

    Recordeu que la Constitució Espanyola es va refrendar amb el 90% dels vots a Catalunya, i el 68% al Pais Basc, i amb més del 90% al conjunt d’Espanya (per cert, únic colegi electoral).

    Recomano:

    Soy de extrema derecha, eso dicen
    http://nauscopio.coolfreepages.com/articulos_varios/maty_extrema_derecha_eso_dicen.htm

    Ideario del Nauscopio
    http://nauscopio.coolfreepages.com/articulos_varios/ideario_nauscopio.htm

    **************************

    Vinga, parlem del finançament si voleu, o… l’article que sigui i el seu “corresponent” a la Constitució.

    Això és demanar molt? Les discusions “bizantinas” no m’agraden, per això m’estimo més parlar de fets que es puguin fàcilment constatar.

  9. Doncs bé, repodueixo dos articles, que ja vaig comentar a l’article de Pedro J. Ramírez.

    ZAPATERO ENTRA EN LA HISTORIA… DEL ERROR
    http://nauscopio.coolfreepages.com/articulos_varios/zapatero_entra_en_la_historia.htm

    ARTÍCULO 170. EFECTOS DE LA COLABORACIÓN ENTRE LA GENERALIDAT Y EL ESTADO

    1. La participación de la Generalidat en los órganos y los mecanismos bilaterales y multilaterales de colaboración con el Estado y con otras comunidades autónomas no altera la titularidad de las competencias que le corresponden.

    2. La Generalidat no queda vinculada por las decisiones adoptadas en el marco de los mecanismos multilaterales de colaboración con el Estado y con otras comunidades autónomas respecto a las cuales no haya manifestado su acuerdo.

    3. La Generalidat puede hacer constar reservas a los acuerdos adoptados en el marco de los mecanismos multilaterales de colaboración cuando se hayan tomado sin su aprobación.

    Otros artículos a tener en cuenta son: 159.2, 160.2, 161.2, 162.2, 165.2,… Todos tienen más o menos el mismo cariz. He seleccionado el que “rompe” con la “caja única” de la Seguridad Social para todo el Estado, tal como se planteaba en el Plan Ibarretxe, léase pensiones. Una más de las numerosas competencias exclusivas del Estado que l’Estatut se apropia indebidamente, difícilmente transferibles, cuya traspaso abriría una nueva “caja de Pandora”.

    Por ejemplo, la concesión de pensiones (“reconocimiento”) por ella misma. Actualmente, la Generalitat está concediendo ayudas complementarias a las pensiones, a cargo de su presupuesto, no de la “caja única”.

    165.2. Corresponde a la Generalidat la gestión de los servicios del régimen económico de la seguridad social, que incluye el reconocimiento y la gestión de las prestaciones económicas del sistema de seguridad social y la organización de estos servicios.

    ************************************

    Llorenç: si creus que no és el lloc, cap problema, és la teva bitàcola. Perdona’m per la desviació respecte a la teva anotació.

  10. no és culpa nostra que ningú visiti el teu blog i t’avorreixis, per favor deixa de posar les teves parides als blogs dels altres, no siguis paràsit

    a mi m’interessa el que diu en Valverde, no les teves paranoies

  11. Per cert, dues mostres de les teves falsedats:

    -Al comentari #10, fas servir una traducció exotèrica de l’article 170 (“la Generalidat”). En lloc de limitar-te a escoltar cada matí la COPE i llegir El Mundo, potser que et preocupessis de llegir per la teva banda l’Estatut i crear-te la *teva* opinió, no la de Rajoy+Acebes+Zaplana+Ramirez+Jimenez

    -Això segurament diràs que es gràcies a les teves denúncies… segurament la resta de la humanitat pensem que es per una simple qüestió de temps. La Generalitat ofereix el text del nou Estatut, en castellà en format HTML a http://www.gencat.net/nouestatut/es/index_es.htm

    Espero que ara publicaràs al Nauscopio un text dient que les ‘discriminacions al castellà’ ja no hi són… Ah, m’oblidava, tu com la resta del PP mai us equivoqueu.

  12. Aleshores no vaig trobar la traducció al castellà, així que vaig aprofitar la apareguda en EL MUNDO (versió *.doc).

    Reprodueixo, ARA, la versió oficial, tenies raó, ara és el 176.

    En català:
    http://www.gencat.net/nouestatut/proposta.pdf

    ARTICLE 176. EFECTES DE LA COL·LABORACIÓ ENTRE LA
    GENERALITAT I L’ESTAT
    1. La participació de la Generalitat en els òrgans i els
    mecanismes bilaterals i multilaterals de col·laboració
    amb l’Estat i amb altres comunitats autònomes no alte-
    ra la titularitat de les competències que li corresponen.
    2. La Generalitat no queda vinculada per les decisions
    adoptades en el marc dels mecanismes multilaterals de
    col·laboració amb l’Estat i amb altres comunitats autò-
    nomes respecte de les quals no hagi manifestat el seu
    acord.
    3. La Generalitat pot fer constar reserves als acords
    adoptats en el marc dels mecanismes multilaterals de
    col·laboració quan s’hagin pres sense la seva aprovació.

    En castellà:
    http://www.gencat.net/nouestatut/propostacas.pdf

    Nop puc! A diferència de l’altre fitxer, està protegit la còpia. Ho desprotegeixo (ja tinc per un altre anotació a la meva bitàcola: no solasament no té l’escut, tambè està protegit la seva reproducción, EN UN DOCUMENT PÚBLIC!!! ). Xifrat dèbil.

    Artículo 176. Efectos de la colaboración entre
    la Generalidad y el Estado
    1. La participación de la Generalidad en los órganos y los mecanismos bilaterales y
    multilaterales de colaboración con el Estado y con otras comunidades autónomas no al-
    tera la titularidad de las competencias que le corresponden.
    2. La Generalidad no queda vinculada por las decisiones adoptadas en el marco de los
    mecanismos multilaterales de colaboración con el Estado y con otras comunidades autó-
    nomas respecto a las cuales no haya manifestado su acuerdo.
    3. La Generalidad puede hacer constar reservas a los acuerdos adoptados en el marco de
    los mecanismos multilaterales de colaboración cuando se hayan tomado sin su aprobación.

    Si això és respecte a les regles de joc establertes a la Constitució Espanyola…

    No és solsament el terme de nació, TOT EL PROJECTE D’ESTATUT és d’aquest mateix tarannar. Per això s’ha de refusar sencer, o s’ha de reescriure íntegrament el text.

    No llegeixo El Mundo, ni El País, ni cap diari tradicional. A la xarxa: LIBERTAD DIGITAL, EL CONFIDENCIAL, EL SEMANAL DIGITAL, PERIODISTA DIGITAL, E-NOTÍCIES I VILAWEB.

    Els informatius matutins de la ràdio, molt de passada. Des de que va desaparèixer del dial tarragoní Radio Intereconomía, no els presto massa atenció. De vegades: Punto Radio (del Olmo) i COPE (FJLS), de vegades. REconec que la SER no, encara que tinc curiositat com ho fa ara Francino.

    M’agrada pensar per mi mateix. Si coincideixo ara amb el PP, i? En altres questions no.

    Ara corregirè l’article de Pedro J.. Gràcies.

  13. ja, ja… però el rectificar dient que la web de la Generalitat sobre el nou Estatut ofereix la mateixa informació en castellà i en català… això no.

    Si només publiques la ‘informació’ que a tu t’interessa, oblidant la resta… quina credibilitat vols tenir?

    Ja sé que es dur per a una persona com tu dir que s’ha equivocat… gairebé tant dur com reconèixer la manca de personalitat i el calc permanent del discurs del PP.

    Trist, molt trist…

  14. Simplement, només canvia el Nº de l’article, res més.

    Ho deixo, quan no es vol parlar seriosament, és una pèrdua de temps.

    Aquesta és la realitat del nacionalime excloent català: la seva incapacitat d’argumentar seriosament. Una mostra més de l’empobriment de la nostra societat.

    Tothom pot veure que ho intentat, però cap persona ha volgut “entrar al trapo” dels continguts. Solsament la descalificació i el menyspreu.

    – Adéu –

Els comentaris estan tancats.