Ara li ho podràs preguntar al teu bolígraf

FLY pentop
LeapFrog és el nom d’un fabricant d’estris tecnològics -galindaines- adreçats a usuaris dins a 18 anys. Segons he pogut llegir aquí i comprovat aquí deçà, el darrer es tracta d’un bolígraf interactiu -de nom FLY pen– que parla mentre escrius amb ell. Sembla que, a més de dir com es pronuncien -en diferents idiomes- les paraules que li demanis, si s’empra un “paper” escaient -també fabricat per LeapFrog- pot llegir i dir en veu alta xifres i operacions escrites amb aquest paper. Diuen els fabricants que han experimentat amb nens entre 8 i 13 anys per tal de determinar les característiques d’aquests bolígrafs, els quals esperen que serviran tant com una ajuda per a les tasques escolars, com una eina de comunicació i de joc. Ara només falta que afegeixin a aquests bolígrafs parlants les virtuts de l’Aristòtil Digital, un programa d’Intel·ligència Artificial que ha de ser capaç de contestar preguntes de física, química i biologia al nivell de batxillerat. Tanmateix, tot sigui dit, el projecte de construcció d’aquest savi digital és un dels que assenyala la revista IEEE Spectrum com un dels perdedors pel 2005. Vull dir, que no li auguren un futur gaire brillant, tan poc que, fins i tot, anomenen aquest programari l’obtús digital.

Ara falta saber si la sort del FLY Pen i de l’Aristòtil Digital aniran per separat, o si l’èxit o el fracàs d’una arrossega l’èxit o el fracàs de l’altre. Algú s’atreveix a fer vaticinis?