Auster i l’obediència dels pobles

Portada de La Nit de l'OracleLa nit de l’oracle és el títol de la darrera novel·la de Paul Auster que he llegit (avui l’he acabada). M’agrada com escriu i, des que vaig gaudir de Vaig creure que el meu pare era Déu, procur no deixar passar cap llibre seu sense llegir. M’ha impressionat la següent reflexió que, a La nit de l’oracle, Auster posa en boca d’un dels seus personatges. Va així:

La idea és que els governs sempre necessiten enemics, fins i tot quan no estan en guerra. Si no tens un enemic real, te n’inventes un i fas córrer la veu. Això espanta la població, i quan la gent està espantada tendeix a obeir.

Més que una reflexió, sembla que és tracta d’una crònica real com ella sola o, millor, d’una màxima de Maquiavel. La primera edició americana d’aquesta novel·la data del 2003.

4 pensaments quant a “Auster i l’obediència dels pobles”

 1. Segur que, com dius, a la novel·la d’Orwell ho pots trobar però, creu-me, en Maquiavel ja ho deia això. I no crec que fos el primer.

 2. Jo he començat amb “El llibre de les il.lusions” i n’Auster aquest en sembla un tipo interesant. Recull el teu sug.geriment i ho pasare devant de “La Trilogia de Nova York”. Efectivament, es maquiavelic, però la maldat ha de donar pas a la bondat. Un bon “enemic” pot venir bé….si no ho tenc, el cerques…

 3. Per desdramatitzar una mica explicare un acudit. Un mossen que predicava les virturs del perdo. va preguntar un dia als seus fidels; -Hi ha algu de vosaltres que no tingui enemics?

  Nomes un home molt vell va gosar respondre. -Jo, -va cridar, -Dons pugi aqui dalt, estimat germa, i expliqui als fidels com ha aconseguit
  aquest miracle, va deanar el mossen.

  Amb penes i treballs l’avi va aconseguir enfilar-se dalt del pulpit -Es molt senzill. -va dir. -Aquets fills de puta es’han mort abans que jo.

  Hos ha agradat? Dons ara que algu m’expliqui a canvi com carai es belliuga un dins del requadre de respostes, si la Palm no te fletxes de desplacament? Amp el llapis no es controla be, i mai estas al .loc desitjat. De moment ho he fet amb el processador Bord de la Palm. via copiar r ienganxar.

Els comentaris estan tancats.