Vius amb l’estrès tecnològic!

Cabina portàtil Record vagament haver llegit en un llibre sobre ètica i informàtica que el primer cas documentat d’estrès tecnològic data dels anys setanta i es tractava del cas d’un oficinista a qui se li va diagnosticar la malatia desprès de començar a confondre la seva esposa amb un perifèric d’ordinador. Tanmateix és ben fàcil d’entendre que, en aquell moment, alguna cosa no acabàs d’anar bé, ja que tot just començava a estendre’s l’ofimàtica. Sembla que avui l’estrès tecnològic, inevitablement, també ha arribat a les llars i que els regals de Nadal i Reis són una font important de generació d’aquesta casta d’estrès, fins el punt que hom no sap si s’haurà d’afegir a les tradicionals epidèmies de grip i refredats. Ja em puc imaginar els telenotícies avisant que les autoritats sanitàries adverteixen que una determinada vídeo consola, o mp3 player o ol que sigui presenta seriosos riscos per a l’estabilitat nirviosa dels compradors i que, abans de portar-la a casa s’assessorin bé sobre el seu funcionament i així evitar el col·lapse dels serveis d’urgència psiquiàtrics. La cosa vendria associada al fet que molts dels regals d’aquestes dates són galindaines (i. e. gizmos, gadgets) digitals que no sempre van com un hom espera que haurien d’anar, la qual cosa provoca que alguns d’aquests estris acabin estampats contra el terra o que surtin de mala manera per alguna finestra no oberta, desprès d’esgotar la paciència del suposadament joiós receptor de la galindaina en qüestió. Un investigador americà, de nom Kent Norman, especialitzat en interacció persona-màquina, diu que aquesta és només una mostra superficial de un tret molt més profund relatiu a la nostra reverència -i por visceral- a les màquines. Aquí podeu trobar alguns detalls d’aquesta nova epidèmia (pandèmia?) dels nostres temps. I tot això accentuat ara amb el fet que, inexorablement, les vacances s’han acabat: aquí és on hi ha el vertader estrès. Per cert, he cercat “technostress” al Google i m’ha tornat 14.600 referències. Pas mal!

He agafat la imatge de la cabina portàtil -un estri que toca produir estrès, si més no als que topin un usuari pel carrer- d’aquí, un enllaç que m’ha fet arribar en Benjamí