Ubuntu en el meu vell Ibook

ubuntu
Tenia perdut per un racó un vell Ibook, d’aquells de coloraines. Buscava una màquina per posar-hi una distribució de Linux i en Ricardo Galli em va suggerir provar-hi una distribució Ubuntu. Li vaig agafar la paraula i, ja que hi era, li vaig passar l’Ibook. L’endemà em tornava el vell, i fins aleshores inútil, portàtil amb la seva nova vida aconseguida gràcies al programari lliure. Va com una seda, i mai no hauria cregut que el programaria lliure fós tan eficaç per a allargar la vida útil del maquinari. Fet i fet, aquest Ibook no va aguantar l’aparició del MacOSX i ara funciona amb una distribució que va sortir fa escassament un mes. En Ricardo va fotografiar l’Ibook mentre feia la instal·lació i aquí i aquí les podeu veure.

Per cert, el mot ubuntu expressa “la creença en una comunitat universal que connecta tota la humanitat amb l’objectiu de compartir”. El projecte ha estat creat i impulsat pel multimilionari sudafricà Mark Shuttleworth, un els primers turistes espacials i que va fer la seva fortuna amb una empresa de seguretat per a Internet que feia servir programari obert. A més dels principis inspiradors del programari lliure, les idees bàsiques del projecte Ubuntu són les tres seguents:

1.- Qualsevol persona ha de tenir la llibertat per a executar, copiar, distribuir, estudiar, compartir, canviar i millorar el programari per a qualsevol objectiu, sense haver de pagar llicències;
2.- Qualsevol persona ha de poder tenir el programari dels seus ordinadors en la seva llengua. (I si mireu la foto gran -cliqueu sobre la petita- podreu comprovar que tot està en català).
3.- Qualsevol persona ha de tenir totes les oportunitats per fer servir el programari informàtic, àdhuc si ho fa condicionat per alguna discapacitat.

El finançament de l’Ubuntu ve a través de l’empresa Canonical Ltd. dedicada al desenvolupament i promoció de productes fets amb programari obert i, a més, també proporcionar eines i suport a la comunitat del programari obert. (Cal dir que l’Ubuntu manifesto fa constar que no veuen diferències entre programari lliure i programari obert)

No resulta gens sobrer esmentar ara i aquí les diferències d’actitud entre Gates i Shuttleworth: el primer dona peixet a la Unesco i el segon promou aquesta iniciativa, autèntica canya de pescar per tal que el tercer món superi efectivament la fractura digital.

La primera Ubuntu Conference serà a Mataró entre els propers 5 i 18 de desembre.

Un pensament quant a “Ubuntu en el meu vell Ibook”

Els comentaris estan tancats.